Американската компания Mars Inc. купува британския производител на първокласен шоколад Hotel Chocolat Group Plc за 534 милиона лири стерлинги (662 милиона долара).

Според условията на сделката Mars ще плати 375 пенса на акция на Hotel Chocolat, което е 2,7 пъти цената на затваряне на акциите в сряда (139 пенса). Цената на акциите на Hotel Chocolat в търговията в четвъртък скочи 2,6 пъти.

"Mars отдавна се възхищава на Hotel Chocolat като модерна, първокласна марка с разнообразни продуктови линии, качество на продуктите от световна класа и силни възможности за директна връзка с потребителите чрез своята мрежа от физически магазини и онлайн платформа", казаха двете компании в съвместно съобщение за пресата.

От Mars възнамеряват да помогнат на Hotel Chocolat да развие своя бизнес в международен план.

Бордът на директорите на британската компания препоръча на акционерите да приемат предложението на Mars, което смята за "справедливо и разумно".

Фирата Hotel Chocolat, основана през 1987 г., произвежда първокласен шоколад и притежава верига магазини за шоколад и кафенета. Тя притежава и какаова плантация в Сейнт Лусия.

Шоколадът с марка Hotel Chocolat е известен с висококачественото си какао и ниско съдържание на захар. В момента Hotel Chocolat има 131 магазина във Великобритания и 21 в Япония.