Румънският лидер в сферата на здравните услуги MedLife обмисля възможностите за експанзия в няколко съседни държави, включително и в България, както и редица сделки на румънския пазар. По думите на главният изпълнителен директор Михай Марку тези планове влизат в стратегията на компанията за 2018 година.

"Предприели сме стъпки, за да проучим възможностите за навлизане в съседни страни, като България, Унгария и Сърбия. На първоначалния етап искаме да тестваме пазарите, така че няма да стартираме мащабни проекти. В зависимост от развитието на бизнеса ни ще решим как да действаме в бъдеще", коментира той в официално съобщение, цитиран от сайта SeeNews.

В допълнение от MedLife ще търсят потенциални възможности за придобивания в Румъния.

"Ние ще продължим да разширяваме своите продажби значително над тези на конкурентите ни, като ще постигнем това както чрез органичен растеж, така и чрез придобивания", посочва Марку, допълвайки, че дружеството ще договори две или три по-малки транзакции през първото тримесечие на годината.

За 2017 година MedLife отчита скок от 79,6% на оперативната си печалба до 35 милиона леи. Нетната печалба на компанията достига 8,84 милиона леи или 2,3 милиона долара при загуба от 1,24 милиона леи през 2016 година.

MedLife сключва първата си сделка в здравния сектор през 2011 година, като придобива мажоритарен дял от групата PDR Brasov.

Седем години по-късно дружеството има 17 успешни придобивания, като последното е на местния оператор Polisano. Последната предстои да бъде одобрена от антимонополните органи в северната ни съседка.