Шведският производител на енергийни системи Metacon обяви, че е сключил споразумение договор с румънската Ground Investment Corp - за 10 MW инсталация за производство на зелен водород в контейнери на стойност €16,13 милиона, предава SeeNews. 

Споразумението между двете корпорации обхваща доставката на интегрирана водородна система, състояща се от базирана на електролиза единица за производство на водород, единица за компресиране и съхранение на водород, единица за горивни клетки, както и интегрирана станция за зареждане с водород.

"Виждаме много силен потенциал за зелен водород и водородни приложения в Румъния. Радваме се, че можем да се обединим с Metacon в този пионерски проект за зелен водород, свързан с вятърната енергия", заяви управляващият директор на GIC Дан Опроеску.

ТЕЦ "Бобов дол" ще изгражда фотоволтаичен парк за производство на "зелен" водород

ТЕЦ "Бобов дол" ще изгражда фотоволтаичен парк за производство на "зелен" водород

Цялата инвестиция е за над 100 милиона лева

GIC има за цел първоначално да произвежда приблизително 1,3 тона на ден зелен водород, използвайки възобновяема енергия от вятърна електроцентрала с мощност 30 MW за различни цели: за балансиране на общото производство на енергия от вятърната енергийна система, за зареждане с гориво на електрически превозни средства с горивни клетки ( FC-EV) и да доставя компресиран зелен водород на трети страни.

"Много сме доволни, че сключихме това основно споразумение за доставка с Ground Investment Corp SRL на румънския пазар. Договорът показва доверие в способността на Metacon да предоставя интегрирани водородни решения за своите международни клиенти. Това ще бъде пионерски многоцелеви зелен водород проект", коментира главният изпълнителен директор и президент на Metacon Кристър Викнер.

Договорът ще бъде изпълнен на два етапа. Страните са се договорили, че предпоставка за започване на първия етап е GIC да получи заявеното по проекта еврофинансиране. GIC очаква решението за безвъзмездна помощ от ЕС да бъде взето през първата половина на 2023 година.

Ако финансирането от ЕС не бъде предоставено, страните ще обсъдят възможността за продължаване на проекта така или иначе при настоящите условия на договора и/или ако е необходимо, ще се споразумеят за съответните изменения в сделката, добави Метакон.

Създадена през 2011 година в Швеция, Metacon е международна компания за енергийни технологии, която комерсиализира малки и големи енергийни системи за производство на водород, електричество и топлина.

Ground Investment Corp е компания, активна в областта на инфраструктурните дейности в областта на електрическата енергия, телекомуникациите и ИТС, действаща като партньор за инженеринг, доставки и строителство (EPC) за различни главни изпълнители, както и разработвайки свои собствени енергийни проекти във възобновяемите енергийни източници енергийния сектор в Румъния.

Shell строи най-голямото съоръжение за зелен водород в Европа... за производство на дизел и бензин

Shell строи най-голямото съоръжение за зелен водород в Европа... за производство на дизел и бензин

Новото съоръжение на Shell ще се нарича Holland Hydrogen I