Shell ще строи най-голямата водородна централа в Европа, която ще генерира 200 мегавата (MW) мощност. Централата трябва да бъде завършена през 2025 г. и дори ще черпи електричество от вятърен парк, който Shell също ще изгражда.

Може и да звучи като мечта за чиста енергия, но само докато не чуете, че Shell планира да използва целия този зелен водород за производство на бензин, дизел и реактивно гориво в близката си рафинерия в Ротердам.

Новото съоръжение на Shell ще се нарича Holland Hydrogen I - то несъмнено ще укрепи екологичните характеристики на компанията и ще й помогне да се приближи към сериозната цел да се превърне в "енергиен бизнес с нулеви нетни емисии" до 2050 г. Но иронията, че е съоръжението ще се използва за производство на изкопаеми горива, което е показва противоречиви мотиви на петролни компании като Shell, в опит да отстояват своето място в прехода към чиста енергия.

Shell отчита рекордна печалба след поскъпването на горивата

Shell отчита рекордна печалба след поскъпването на горивата

Скоро обаче може да плаща и нов голям данък

Производство на изкопаеми горива по по-чист начин

Петролните и газовите компании инвестират милиарди във водородни проекти като тези, защото търсенето на основния им продукт, изкопаемите горива, не намалява.

В момента светът не може да се захранва само с чиста енергия, така че нефтът и газът ще останат доминиращо гориво през следващите години. Докато възобновяемата енергия не се произвежда в достатъчно големи количества, индустрията ще трябва да продължи с изкопаемите горива. В този смисъл декарбонизацията на производствения процес на Shell е допълнителна печалба.

Много малко индустрии имат капацитета и финансите да разработват проекти в мащаба, който изискват водородните инсталации. Shell заявява, че проектът в Ротердам е първият от многото големи водородни съоръжения, които планира да изгради.

По думите на говорител на Shell казва компанията не е сигурна, че целият водород, произведен в Holland Hydrogen I, ще бъде зелен, тъй като енергийният микс се променя в зависимост от наличността. В момента рафинерията в Ротердам използва "сив водород" за захранване производството.

На този фон компанията продължава да инвестира милиарди в добив на нефт и газ, включително нова платформа в Мексиканския залив, за да започне да изпомпва петрол от осем нови кладенеца - инвестиция, която не оставя съмнение относно приоритетите на компанията.