Петролният гигант Shell разкри, че е отчел рекордни печалби за първото тримесечие на годината, предават световните агенции. Заради покачващите се цени на петрола и газа компанията е надвишила всякакви предишни прогнози.

Shell се присъединява към конкурентния си BP с отчета на значително по-добрите от очакваното базови печалби за първите три месеца на 2022 година. Те са в размер на от $9,1 милиарда - почти три пъти повече от $3,2 милиарда, отчетени за същия времеви период година по-рано.

Shell се оттегля от бизнеса си в Русия

Shell се оттегля от бизнеса си в Русия

Компанията незабавно ще спре всички спот покупки на руски суров петрол

На този фон зачестяват европейските призиви за налагането на нов данък върху петролните и газови фирми, който да помогне за облекчаване на кризата и увеличените разходи за живот.

Секторът бележи огромен подем, след като цените на петрола и газа бяха изтласкани до рекордни нива след нахлуването на Русия в Украйна и нарастващото търсене. В същото време икономиките на европейските държави, които тепърва опитват да се отърсят от пандемията, не са никак добре.

Тоест, идеята огромните корпорации, които печелят много повече от това, които дори самите те са очаквали, е съвсем в реда на нещата, коментират все повече политици на запад.