Microsoft е започнала преговори за придобиване на чат платформата за геймъри Discord, като сумата, която се обсъжда в момента, е над 10 млрд. долара, предаде Bloomberg, цитирайки свои източници, запознати с процеса.

Интересното е, че според един от източниците на изданието чат компанията е по-вероятно да излезе на борсата, отколкото да се продаде. Това, което навежда на подобна цел, е и фактът, че наскоро тя назначи нов финансов директор.

Това не е първият цикъл от преговори за компанията. По-рано Discord беше в преговори и с други гиганти, включително Amazon и Epic Games, която е производител на Fortnite.

Към момента инвестициите в Discord възлизат на почти 500 млн. долара, като при последния рунд тя набра 100 млн. долара, с което постигна пазарна капитализация от 7 млрд. долара

Discord е безплатна услуга, която позволява на потребителите да комуникират чрез видео, глас и текст. Той също така предлага и платен абонамент за 9,99 долара на месец, който дава достъп до допълнителни функции. Компанията е имала около 140 млн. активни потребители месечно през миналата година, генерирайки 130 млн. долара годишни приходи - приблизително три пъти повече от предходната година.

Компанията влезе в новите през януари, превръщайки се в поредния цензор на фондовите пазари, премахвайки чата WallStreetBets.

Това е поредният опит за придобиване на интернет компании и от страна на Microsoft, която вече притежава чат платформата Skype и която през последните месеци беше спрягана като купувач на Pinterest и TikTok. Сред успешните сделки на гиганта беше придобиването на ZeniMax Media, която е компанията майка на производителя на видеоигри Bethesda Softworks.