Австрийският производител на чипове и сензори иска да се включи в състезанието за бизнеса на германската група Osram. От европейската компания AMS обявиха, че са готови да предложат с 10% по-висока цена, за да развалят вече договорена сделка за бизнеса на германския производител. 

Дружеството предлага да плати 3,7 милиарда евро или 4,1 милиарда долара за Osram. По-рано американски консорциум, в който влизат инвеститорите Bain Capital и Caryle, предложи да придобие германското дружество за 3,4 милиарда евро.

Предложението на компаниите за 35 евро на акция получи подкрепата на управителния и надзорния съвет на Osram.

Но най-големият акционер в компанията AllianzGI, който държи дял от 9,3% от ценните книжа, както и по-малки акционери отхвърлиха предложението. Като причина за решението си те посочиха, че предлаганата сума е прекалено ниска.

Консорциум иска да купи германската Osram, която има завод в Пловдив, за €3,4 милиарда

Консорциум иска да купи германската Osram, която има завод в Пловдив, за €3,4 милиарда

Предложената цена е €35 за акция

С постигането на евентуална сделка от австрийската AMS се надяват да успеят да намалят зависимостта си от Apple, за която компанията доставя сензори за лицево разпознаване. Дружеството инвестира сериозно в технологиите за безпилотни автомобили.

"Обединение между AMS и Osram ще създаде глобален лидер в производството на сензори и фотоника с приблизително 5 милиарда евро приходи", посочват от компанията.

Osram е базирана в Мюнхен, като тя е водещ производител на осветителни тела, LED, осветление за автомобили и смарт продукти. Компанията има повече от век история, а към днешна дата за нея работят 26 200 служители. Към края на фискалната 2018 година приходите ѝ са в размер на 3,8 милиарда евро.

Една от производствените бази на групата се намира в България. Тя е разположена в близост до Пловдив, а в нея бяха вложени 50 милиона лева.

Сделка за €3,4 милиарда: Американски консорциум купува германската Osram, която произвежда и у нас

Сделка за €3,4 милиарда: Американски консорциум купува германската Osram, която произвежда и у нас

Ръководството на компанията одобри предложението за придобиване