Управителният и надзорният съвет на германския производител Osram, който има производство и у нас, е приело предложението на американски консорциум за придобиване на стойност 3,4 милиарда евро или 3,8 милиарда долара. Това е съобщила германската група, цитирана от Reuters.

Офертата е предложена от инвестиционните компании Bain и Carlyle. Те предлагат цена от 35 евро за акция, което е 21% над стойността на акциите преди да бъде съобщена новината за сделката, посочват още от германската компания.

От Osram обявиха, че приемат предложението след вечерна среща на борда в четвъртък. В допълнение от компанията посочват, че сделката включва "обширни ангажименти", поети от купувачите за развитието на бизнеса в различните им локации.

"Bain и Carlyle са точните партньори в точното време за Osram", коментира главният изпълнителен директор на компанията Олаф Берлиен в своя позиция.

Според информацията концернът няма да променя своето има след сделката, а централата ще остане в Мюнхен, както досега.

След излизането на новината за сделката акциите на германския производител поскъпнаха с 13% и добавиха още 0,8% по-късно.

Osram е водещ производител на осветителни тела, LED, осветление за автомобили и смарт продукти. Компанията има повече от век история, а към днешна дата за нея работят 26 200 служители. Към края на фискалната 2018 година приходите ѝ са в размер на 3,8 милиарда евро.

Една от производствените бази на групата се намира в България. Тя е разположена в близост до Пловдив, а в нея бяха вложени 50 милиона лева.