Американски финансов консорциум, в който влизат две инвестиционни фирми - Bain Capital и The Carlyle Group, са предложили на германския производител Osram Licht да го придобият срещу 3,4 милиарда евро. Това става ясно от официално съобщение на европейската група. 

В него се посочва, че консорциумът е предложил да плати по 35 евро за акция на компанията, а окончателното решение предстои да бъде взето в "кратки срокове".

След излизането на новината акциите на Osram поскъпнаха с 13% и записаха най-значителния ръст от февруари насам, пише Bloomberg.

Преговорите за придобиването на групата започнаха в началото на годината, но се забавиха. Осигуряването на необходимото финансиране се оказа пречка пред потенциалния купувач.

Успоредно с това от германската група предупредиха, че може да има значително намаление на приходите и печалбата през тази година.

Osram е базирана в Мюнхен, като тя е водещ производител на осветителни тела, LED, осветление за автомобили и смарт продукти. Компанията има повече от век история, а към днешна дата за нея работят 26 200 служители. Към края на фискалната 2018 година приходите ѝ са в размер на 3,8 милиарда евро.

Една от производствените бази на групата се намира в България. Тя е разположена в близост до Пловдив, а в нея бяха вложени 50 милиона лева.

Германската Osram отваря първи завод за 50 милиона лева в Пловдив

Световен лидер отваря завод за 50 милиона лева в Пловдив

Компанията ще наеме над 900 работници