Бизнес сделките, свързани със сливания и придобивания са на път да отбележат най-лошата си година от десетилетие насам в глобален план. Това става ясно от данни на Bloomberg, според които през 2023 надеждите за значимо възстановяване бяха попарени от нежеланието на кредиторите и геополитическите сътресения.

Стойността на сливанията и придобиванията и свързаните с тях транзакции е намаляла с около една четвърт тази година до $2,7 трилиона към месец декември. Това е най-ниската годишна стойност от 2013 година насам, когато за последен път стойността на сделките не достигна $3 трилиона за една календарна година.

Най-големият производител на стомана в Япония NSC придобива американската U. S. Steel за над $14 милиарда

Най-големият производител на стомана в Япония придобива американски конкурент за над $14 милиарда

Двете легендарни компании стават едно цяло

Спадът изправя инвестиционните банкери пред нови съкращения, ако нещата не се подобрят догодина.

Снимка 626755

Източник: iStock

Липсата на активност от страна на дружествата за дялово инвестиране отново е един от основните фактори, затрудняващи притока на сделки през 2023 година. Компаниите за изкупуване са похарчили с 36% по-малко средства за придобивания през тази година в сравнение с миналата, на фона на трудностите при осигуряването на дългово финансиране за големи сделки и несъгласието с цените на продавачите.

Според финансовите експерти основната причина за този голям спад е новата несигурност, породена от войната между Израел и "Хамас", която потисна част от известния ентусиазъм за сключване на сделки.

В областта на геополитиката 2024 година предлага нов източник на потенциални сътресения поради многобройните промени, свързани с промяна на управлението на държавите по света. И все пак, повечето прогнози сочат, че следващата година ще е по-добра за бизнеса от тази.

Мултимилиардната сделка за VMware става факт днес

Мултимилиардната сделка за VMware става факт днес

Паднаха и последните прегради пред придобиването на компанията от Broadcom