Най-големият производител на стомана в Япония NSC ще придобие американския конкурент U. S. Steel за $55,00 на акция или за сумата от $14,1 милиарда, съобщават в изявление от американската компания. Така двете легендарни корпорации с богата история ще бъдат едно цяло. Сделката ще създаде секторен гигант със заводи по цял свят.

"Сделката комбинира водещи световни технологии и производствени възможности за по-добро обслужване на клиентите в Съединените щати и в световен мащаб. Придобиването укрепва стоманодобивната индустрия в САЩ в полза на клиентите чрез инвестиционно сътрудничество между два глобални иноватора в сектора на стоманата", пишат от U. S. Steel.

Снимка 370995

Източник: MMK

U. S. Steel ще запази своето емблематично име и централа в Питсбърг, Пенсилвания, става ясно от изявлението на компанията.

Шведски производител на "зелена" стомана привлече €1,5 млрд. инвестиции

Шведски производител на "зелена" стомана привлече €1,5 млрд. инвестиции

H2 Green Steel планира да започне производство до края на 2025 г.

Покупната цена от $55,00 на акция представлява 40% премия спрямо цената на акциите на U. S. Steel при затварянето на 15 декември 2023 година, като транзакцията е одобрена единодушно от борда на директорите както на NSC, така и на U. S. Steel, пише Business Wire.

В резултат на придобиването на U. S. Steel от NSC, очакваният общ годишен капацитет за сурова стомана ще достигне 86 милиона тона - ускорявайки напредъка към стратегическата цел на NSC от 100 милиона тона глобален капацитет за сурова стомана годишно.

"Вярваме, че тази сделка е в най-добрия интерес на нашите две компании, осигурявайки силна, незабавна стойност за акционерите на U. S. Steel, като същевременно подобрява перспективите за дългосрочен растеж на NSC. Уверени сме в способността си да отключим потенциала за обединяване на NSC и U. S. Steel чрез напредък в производството на стомана, създавайки дългосрочна стойност за заинтересованите страни и най-вече за нашите клиенти, служители, доставчици и акционери", коментира изпълнителният вицепрезидент на NSC Такахиро Мори. 

Снимка 359753

Източник: iStock

"NSC има доказан опит в придобиването, оперирането и инвестирането в съоръжения за стоманени заводи в световен мащаб и ние сме уверени, че подобно на нашата стратегия тази комбинация е наистина най-доброто за всички. На нашите служители, на които продължавам да съм благодарен, искам да кажа, че сделката обединява стоманодобивни компании с подобно мислене с непоколебим фокус върху безопасността, споделените цели, ценности и стратегии", заяви от своя страна  Дейвид Б. Бърит - президент и главен изпълнителен директор на U. S. Steel.

US Steel е основана през 1901 година и е доминираща в световната индустрия за стомана от 1991 до 2001 година. Компанията обмисля потенциални трансакции от средата на август, след като отхвърли оферта от конкурента Cleveland-Cliffs Inc. за $7,25 милиарда. 

Това постави началото на няколко драматични седмици на пазара на стомана, тъй като влиятелният профсъюз на United Steelworkers оттегли подкрепата си за главния изпълнителен директор на Cliffs, докато малко известен купувач стресна индустрията с още по-голяма оферта, която обаче впоследствие оттегли.

Nippon Steel е най-големият производител на стомана в Япония и четвърти по големина в света. Гигантът търси опции за растеж в чужбина, за да компенсира редица предизвикателства, пред които е изправена настоящата му дейност. Сделката ще му осигури значителна опора в американската стоманодобивна индустрия и по-специално на печелившия автомобилен пазар, където US Steel е ключов доставчик, коментират експерти.

Страната, от която идва над половината от световното производство на стомана

Страната, от която идва над половината от световното производство на стомана

И кои са най-големите производители по държави