Шведската компания за производство на стомана H2 Green Steel е привлякла 1,5 млрд. евро от инвеститори, с които ще подпомогне строежа на първия си завод, предаде "Ройтерс". Това е сериозен "вот на доверие" за нейната амбиция да направи една от най-мръсните индустрии по-екологична.

Контекст: Както си личи и по името, технологията на H2 Green Steel е базирана на водорода, като така се спестяват 95% от вредните емисии спрямо традиционните коксови пещи.

Заводът в Боден на 900 км от Стокхолм ще си произвежда водорода с електроенергия от ВЕЦ и вятърен парк. Това в дългосрочен план освен екологичните ползи, ще даде и по-голяма независимост на предприятието.

Стомана и пара: Какво представлява първото "зелено" металургично предприятие в Европа

Стомана и пара: Какво представлява първото "зелено" металургично предприятие в Европа

H2 Green Steel строят своя завод с водородна технология в Северна Швеция

Детайли: Инвеститорите, които са се включили в рунда, са както досегашни (Altor, GIC, Just Climate), така и нови (Hy24, Andra AP Fonden, Temasek).

Набирането на средства е било консултирано от Morgan Stanley.

Какво следва: Заводът в Боден трябва да заработи до края на 2025 г. Преди месец H2 Green Steel обявиха, че са сключили дългосрочни договори с Rio Tinto и Vale за доставка на желязна руда от Канада и Бразилия.