NEPI Rockcastle, която притежава софийските молове Paradise и Serdika Center, е подписала необвързващо споразумение с регистрираната в Холандия AFI Europe за продажбата на цялото румънско портфолио на компанията, предава SeeNews.

Споразумението гарантира на AFI Europe ексклузивно право за дю дилиджънс на портфолиото от офиси в северната ни съседка, включващо четири сгради на стойност около €309,2 милиона към края на декември на миналата година, казват от NEPI. AFI има осем седмици, за да проведе правните и финансови проверки.

Четирите сгради имат обща застроена площ от близо 170 000 квадратни метра. Едната сграда е The Office в Клуж-Напока. Останалите три се намират в Букурещ - Floreasca Business Park, Lakeview и Victoriei Office.

AFI Europe, дъщерно дружество на AFI Properties, е компания, която се занимава с изграждане, управление и инвестиция в сгради в Централна и Източна Европа от 1997 година. Тя работи в Румъния от 2005 г.

По-рано този месец компанията подписа предварителен договор с Plaza Centers за 75% дял в проекта Casa Radio в Букурещ срещу €60 милиона.

AFI Europe в България

AFI Europe има сериозно присъствие и в България. Тя изгради и в момента притежава и управлява Бизнес парк Варна с обща застроена площ от 44 хил. кв м. Компанията стои и зад три жилищни комплекса в София - Vitosha Tulip, Lagera Tulip и Malina Tulip, който е в процес на изграждане. AFI Europe планира и логистичен парк край Пловдив с обща застроена площ от 148 500 кв. м.

NEPI Rockcastle проучва възможностите за сделки за офис сградите си още от 2017 година, като целта на дружеството е да се насочи повече към основния сегмент - този на търговските центрове.

През 2017 година NEPI придоби Paradise Center за сумата от 493 милиона лева, като това стана най-голямата имотна сделка в България за годината. По-рано през годината дружеството закупи и Serdika Center за около 90 милиона лева по-малко. Тя изгражда и новият мол в Пловдив, който ще се намира в близост до Сточна гара.

Дружеството имаше желание да придобие и The Mall срещу 180 милиона евро, но в средата на 2017 година стана ясно, че фондът се е отказал, а молът стана притежание на регистрираната във Великобритания Hystead Limited срещи 156 милиона евро.

NEPI изгради портфолио от имоти освен в България и в Румъния, Полша, Словакия, Сърбия, Унгария, Чехия и Хърватия и напредва в разширяването на своята програма за търговска експанзия и на други целеви пазари.

NEPI инвестира 100 милиона евро в нов мол в Румъния

Собственикът на "Парадайз" и "Сердика" прави нов мол за 100 милиона евро в Румъния

Той ще се намира в град Сибиу