Норвежката Equinor придоби дялове в пет петролни и газови находища в Северно море от Wellesley Petroleum AS, се казва в съобщение на норвежката петролна и газова група, която е най-голямата в страната.

"Компанията Equinor подписа споразумение за придобиване от Wellesley Petroleum AS на дял в пет нефтени и газови находища в района Troll, Fram и Kvitebjørn в Северно море на норвежкия континентален шелф", се казва в съобщението .

Споразумението дава на Equinor допълнителни дялове в нефтените и газовите находища, а именно: 18,8% в Grosbeak, 45% в Toppand, 40% в Atlantis и по 20% в Røver Nord и Røver Sør.

Компанията пояснява, че въпреки че зоните Troll и Fram вече са разработени, през последните години районът отново се е превърнал в "гореща точка" за проучване и Equinor е открила редица находища в този сектор на морето, включително Swisher и вече споменатите Toppand, Røver Nord и Røver Sør.

Енергийната група Equinor е основана през 1972 г. и до май 2018 г. се е наричала Statoil, като най-големият акционер е норвежката държава. Компанията има дейност в около 30 държави в света.

Норвежката Equinor продаде петролно находище в САЩ

Норвежката Equinor продаде петролно находище в САЩ

Активите на компанията в полето Bakken се оценяват за $900 милиона