Норвежката група за добив на петрол и газ Equinor (известна по-рано с името Statoil) се съгласи да продаде активите си в американското находище Bakken за 900 милиона долара, се казва в съобщението на държавната енергийна компания.

"Equinor се съгласи да прехвърли своите дялове в полето Bakken в Северна Дакота и Монтана на Grayson Mill Energy ... за общо около 900 милиона долара", се казва в изявление на компанията, цитирано от 1prime.ru.

През четвъртото тримесечие на 2020 г. разрешеното производство от тези петролни кладенци е било 48 хиляди барела петролен еквивалент на ден, съобщиха от норвежката компания.

В допълнение към сделката с тези активи, Equinor Marketing and Trading ще сключи споразумение с Grayson Mill Energy за доставка на суров петрол.

Сделката влиза в сила на 1 януари 2021 г., като приключването й се очаква след получаване на необходимите разрешителни от регулаторните органи в двете страни, се казва в съобщението.

Държавната групата за петрол и газ Statoil промени името си на Equinor в сила на 16 май 2018 година. Компанията разработва въглеводороди на норвежкия континентален шелф повече от 30 години. Най-големият акционер в нея е правителството на Норвегия. В компанията работят над 21 хиляди души.