Руските милиардери Олег Дерипаска и Владимир Потанин възродиха дългогодишната си битка за контрол над най-голямата минна компания в страната - Norilsk Nickel.

Двамата олигарси притежават по около 30% от Norilsk Nickel и отдавна се надлъгват за властта в компанията, която управлява едни от най-богатите мини за платина, паладий и никел в света.

Преди няколко години с благословията на Кремъл и съдействието на Роман Абрамович между Дерипаска и Потанин бе постигнато споразумение. Според сделката Crispian Investment, контролирано от Абрамович, получи малък дял в Norilsk Nickel в замяна на обещание да запази мира между двамата магнати.

Компанията на Абрамович обаче сега иска да продаде част от дела си в Norilsk на Потанин. Собственикът на Челси притежава около 5% от Norilsk в началото на 2017 г., което прави текущата стойност на дела му над 1.5 милиарда долара.

Съдебно изслушване

Това даде началото на съдебна битка в Лондон. Дерипаска, който контролира задлъжнелия United Co. Rusal, се опитва да спре Абрамович да продаде въпросния дял, защото смята, че така Потанин ще получи повече власт, според източници на Bloomberg.

Компанията на Дерипаска иска съдът да наложи забрана за сделка между Whiteleave Holdings на Потанин и Crispian на Абрамович.

"Инвеститорите се притесняват от новата вражда в компанията", каза Олег Петропавловски, анализатор от BCS Global Markets. Акциите на Norilsk Nickel паднаха до 4.3%, а Rusal изгуби 3.4% в търговията в Москва.

Rusal на Дерипаска в момента контролира около 28% от Norilsk Nickel, а Interros Holding на Потанин държи повече от 30% от металургичния гигант.

Дерипаска иска по-голяма власт, но компанията му не може да си позволи да увеличи своя дял до повече от 30%, тъй като според руското законодателство ще трябва задължително да отправи оферта за останалата част от капитала на Norilsk.

Дългово финансиране

Rusal има над 7 млрд. долара нетен дълг, а купуването на допълнителни акции ще трябва да се извърши чрез дългово финансиране, което ще направи компанията още по-задлъжняла.

"Надяваме се, че текущите дискусии, ако наистина се случват, няма да попречат на развитието на Norilsk Nickel", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. По думите му Кремъл не участва в спора.

Interros потвърждава, че е предложила на Crispian да купи акциите й в Norilsk Nickel. Компанията на Потанин твърди, че действа в съответствие с правилата и спазва споразумението с акционерите.

Crispian е отправила контра оферта към компаниите на Дерипаска и Потанин, така че те могат да разделят дела помежду си, ако искат да купуват.

Финалното решение остава в ръцете на съда в Лондон.