Основателят на Huawei Рен Женгфей призова служителите на Honor да се стараят да надминат бившата си компания майка в обръщението за сбогуване към тях, предаде Reuters. Huawei се раздели с бюджетния си бранд, за да може да поддържа ударената си от американските санкции верига на доставките жива.

По-рано този месец купувач на Honor стана новооснованото дружество Shenzhen Zhixin New Information Technology. То е основано от агентите и дилърите на компанията, за да избегнат американските санкции върху чиповете.

По думите на Рен, именно Honor ще се превърне в най-големия конкурент на компанията в бъдеще. "Да изпреварите Huawei трябва се превърне във вашия мотивационен слоган", каза той.

САЩ обяви Huawei за заплаха за националната сигурност, което компанията, разбира се, отхвърля като обвинение. "Вълна след вълна на тежки американски санкции над Huawei ни накара накрая да разберем, че американските политици искат да ни убият, не просто да ни поправят", каза Рен в речта си.

До £100 хил. на ден глоба за британските оператори, които използват оборудване от Huawei

До £100 хил. на ден глоба за британските оператори, които използват оборудване от Huawei

Лондон представи законопроект, който цели затятане на мерките за сигурност в мрежите

А докато Huawei се отърсва от проблемите си, "милиони" служители на Honor по целия свят биха могли да загубят работата си заради санкциите на САЩ. "Не искаме да завличаме невинни хора във водата само защото ние страдаме", каза Рен.

Honor формираше 26% от общо 51,7 млн. устройства, продадени от Huawei в периода юли-септември, сочат данни на консултантската компания Canalys. Продуктовата гама включваше лаптопи, таблети, умни телевизори и електронни аксесоари.

Същевременно конкурентите на Huawei увеличиха производството, за да се възползват от затрудненията на компанията, причинени от санкциите на САЩ. Но ако Honor успее да продължи производството, компанията може и да запази пазарния си дял, каза Флора Танг от Counterpoint Research.