Унгарската банкова група OTP Bank, която у нас държи Банка ДСК и през януари окончателно придоби "Сосиете Женерал Експресбанк", планира да купи мажоритарен дял в молдовската Moniasbanca. Това съобщава местният уебсайт Mold-street, цитиран от SeeNеws.

Представители на унгарската финансова институция ще посетят Молдова в следващите дни, за да договорят придобиването, твърдят неназовани източници.

Подписването на предварителното споразумение е било насрочено за 1 февруари.

"Сосиете Женерал Експресбанк" вече официално е собственост на ДСК

"Сосиете Женерал Експресбанк" вече официално е собственост на ДСК

Интеграцията на двете банки ще приключи през 2020 г.

Досега OTP Bank няма присъствие на пазара в Молдова. През август 2018 година групата сключи сделки за дъщерните дружества на Societe Generale в България и Албания. През декември споразумение беше сключено и за сръбското подразделение на френската банка.

Към момента Societe Generale държи 67,85% от Mobiasbanca, а други 20% са управлявани от румънската BRD, която е част от групата на френската финансова институция. Европейката банка за възстановяване и развитие притежава дял от 8,84%, а останалите 3,31% са в ръцете на минотарни собственици.

11 търговски банки оперират в Молдова към края на 2018 година. Mobiasbanca е завършила годината с 15,4 милиона евро печалба, което я поставя на трето място в страната по печалба.

"Доверие обединен холдинг" стана собственик на втората най-голяма банка в Молдова

Български холдинг купува втората най-голяма банка в Молдова

Властите в страната са одобрили придобиването на 64% от Moldindconbank