Първата мегасделка за 2016 г. вече е факт и тя е във фармацевтичния сектор. След месеци преговори ирландската компания Shire потвърди, че ще придобие конкурента си в биофармацевтичната индустрия Baxalta за 32 милиарда долара. Новосъздаденото дружество ще се превърне в най-големия производител на медикаменти за третиране на редки болести.

През юли Baxalta раздели бизнеса си с фирмата си за здравни. От американския производител се фокусираха върху разработването на лекарства за третиране на заболявания на кръвта, рак и други подобни.

„Заедно ние ще спечелим лидерска позиция и ще бъдем подходящ партньор в сферата на редките заболявания”, коментира изпълнителният директор на Shire Флеминг Орнсков, цитиран от Business Insider.  

„Нашето присъствие на пазара в над 100 държави ще стимулира растежа на компанията ни до годишни приходи над 20 милиарда долара до 2020 г.”, допълва той.

През последните месеци на 2015 г. имаше сериозно преразпределение във фармацевтичния сектор. Последната сделка в сферата беше на GlaxoSmithKline, която ще купи бизнеса за медикаменти срещу СПИН на Bristol-Myers Squibb за 1,4 млрд. долара или 939 млн. паунда.

Най-скъпата сделка беше на американската компания Pfizer, която се договори за закупуването на европейския производител на ботокс Allergan за 160 млрд. долара.