Philip Morris International (PMI), която притежава марката цигари Marlboro, заяви днес, че пристъпва към реализация на плана си за закупуване на Swedish Match, за сумата от 16 милиарда долара - независимо от факта, че е получила одобрение за изкупуване на не повече от 82,5% от акциите на шведския си конкурент.

Съгласно шведското законодателство, потенциален купувач може да инициира задължително изкупуване на останалите акции, само ако акционерите доброволно са обявили за продажба повече от 90% от акциите на съответната компанията. По-рано от PMI бяха коментирали, че може да оттеглят офертата си, ако това ниво (дял обявен за продажба) е по-ниско.

"Такова високо ниво на контрол може да ни позволи да съсредоточим стратегически потенциал в тази сделка", отбелязва в изявление генералният директор на PMI Яцек Олчак, пише Прайм.

През май PMI направи оферта за закупуване на Swedish Match на цена от 106 крони на акция. През октомври компанията повиши оценката си до 116 крони за акция, след като някои инвеститори казаха, че първоначалната цена е твърде ниска.

"Очакваме с нетърпение да посрещнем служителите на Swedish Match и да добавим към портфолиото си техните никотинови изделия", коментират от американската фирма.

Според PMI, офертата й е била приета от десетте най-големи акционери на шведската група. Освен това, офертата за изкупуване на акциите на Swedish Match ще бъде удължена до 25 ноември, с цел още повече акционери ще я приемат, допълват от Philip Morris.

"Нашата цел е да проведем делистигнинг на акциите на Swedish Match от фондовия пазар, след като станем притежатели на повече от 90% от нейния акционерен капитал. Затова насърчаваме останалите "дребни" инвеститори, както и други институционални инвеститори, да предоставят акциите си за продажба в допълнително време", посочват от компанията.

Philip Morris International предлага $16 милиарда за придобиването на Swedish Match

Philip Morris предлага $16 милиарда за придобиването на бивш производител на кибрит в България

Производителят на Marlboro иска да закупи шведския производител на никотинови продукти