Производителят на Marlboro Philip Morris (PMI) обяви, че отправя оферта за закупуване на шведския производител на тютюн и никотинови продукти Swedish Match за приблизително $16 милиарда, съобщи Reuters. След като новината доби публичност, акциите на Swedish Match скочиха до рекордно високо ниво.

От Philip Morris коментират, че отправят офертата "в името на бързо развиващия се пазар на алтернативни цигари".

През 1997 година Swedish Match придоби 58% от акциите на "Плам Български Кибрит" АД - водещ производител на кибрит в България. Предприятието в Костенец впоследствие се преименува на "Шведски кибрит Плам България". През 2000-а година обаче производството у нас бе спряно.

Българското подразделение на компаниията беше производител на висококачествени, екологични брикети за камини и дървесни запалки за барбекюта и печки. Почти цялото производство се изнасяше за западноевропейския пазар под запазените търговски марки в отделните страни.

Philip Morris инвестира $100 милиона в румънската си фабрика

Philip Morris инвестира $100 милиона в румънската си фабрика

В завода в Отопени се произвеждат консумативи за IQOS

По-голямата част от печалбите си шведската компания прави от продажбите на популярния в страната "снус". Все повече обаче растат и продажбите на никотинови пакетчета без тютюн с марка Zyn - както в скандинавските държави, така и в САЩ. Фирмата е лидер в производството на кибрити, пури, запалки, бездимни тютюни, тютюн за лули и за дъвчене.

Придобиването на Swedish Match ще даде на PMI, която е базирана в САЩ, но не продава продуктите си в Съединените щати, достъп до готова дистрибуторска мрежа. От PMI коментираха, че завършването на офертата зависи от одобрение от регулаторните органи и от това нито една друга компания да не отправи по-добра оферта.

Миналата година тютюневият гигант Philip Morris International се обяви в подкрепа на идеята класическите тютюневи цигари да бъдат забранени до десет години. Производителят планира в същия период да спре и предлагането на най-разпознаваемата си марка - Marlboro, във Великобритания. Амбициозната идея беше обявена от изпълнителния директор на групата Яцек Олчак. Според него цигарите трябва да бъдат забранени след време по същия начин като автомобилите с двигатели с вътрешно горене.

Philip Morris планира да спре продажбите на Marlboro във Великобритания

Philip Morris планира да спре продажбите на Marlboro във Великобритания

Изпълнителният директор на компанията призова правителството на страната да забрани цигарите до десетилетие