Производителят на цигари Philip Morris International, чието име е свързано с марките Marlboro и с електронните цигари IQOS, инвестира 100 милиона щатски долара в завода си Отопени в Букурещ през 2022-2023-а година. Това събощи румънската ZF.ru, подчертавайки, че от 2017-а година до момента, компанията вече е инвестирала в северната ни съседка $500 милиона. През последните 4 години гигантът е отворил 350 нови работни места.

"От 2017 г., когато започна процесът на трансформация на фабриката в Отопени, до момента са инвестирани 500 милиона долара в развитието на производствените мощности, обучението на служителите и внедряването на решения, насочени към устойчивост", се казва в комюнике, изпратено от компанията.

Philip Morris планира да спре продажбите на Marlboro във Великобритания

Philip Morris планира да спре продажбите на Marlboro във Великобритания

Изпълнителният директор на компанията призова правителството на страната да забрани цигарите до десетилетие

От него става ясно, че близо $100 милиона са инвестирани през тази година. А в периода 2022-2023-а година компанията ще инвестира още над 100 милиона долара като ще продължи да развива производствения капацитет на IQOS консумативи - както за вътрешиня, така и за външния пазар. Според заявката това ще се случи с възможно най-малко въздействие върху околната среда. Крайната цел е централата да стане въглеродно неутрална до 2024-а година.

Инвестицията идва в контекста на промяна в глобалната стратегия на компанията, според която до 2025-а година повече от 50% от приходите на Philip Morris International ще се генерират от продукти без дим. Миналата година компанията отчете приходи от 28,7 милиарда долара в световен мащаб, като близо една четвърт от тях идват именно от бездимните цигари.

В Румъния Philip Morris има две компании (Philip Morris Romania и Philip Morris Trading) с общ бизнес, оценен на $809 милиона, според данните на Министерството на финансите.

Philip Morris изкупува фармацевтичната компания Vectura за $1,44 милиарда

Philip Morris изкупува фармацевтичната компания Vectura за $1,44 милиарда

Цигареният производител разширява дейността си отвъд никотина