Philip Morris International ще спре продажбите на цигари Marlboro в Обединеното кралство. Това ще се случи в рамките на десет години според изпълнителния директор на швейцарско-американска мултинационална компания за производство на цигари и тютюн Яцек Олчак, предаде Business Insider.

По думите на Олчак този ход е част от стратегията на компанията да се спре използването на традиционните цигари.

Изпълнителният директор на Philip Morris призова правителството на Обединеното кралство да забрани цигарите в рамките десетилетие, като сравни вредата от тях с автомобили с двигател с вътрешно горене.

Philip Morris International е отделно дружество от Philip Morris USA, което произвежда цигарите Marlboro в САЩ и е подразделение на американската тютюнева корпорация Altria.

Philip Morris International се отдели от Philip Morris USA през 2008 г. и наскоро обяви плановете си да купи британската фармацевтична компания Vectura Group, която произвежда инхалатори.

Правителството на Обединеното кралство има планира кампания за масово отказване от цигарите до 2030 г., а в Шотландия до 2034 г. Властите пушачите да спаднат до под 5%. Според данни на Министерството на здравеопазването 14% от британците пушат.