Наследниците на Петр Келнер успяха в последния момент да слеят чешката си банка с по-голям местен конкурент — приключвайки дълго жадувана от милиардера сделка девет месеца след смъртта му в катастрофа с хеликоптер, пише Bloomberg.

Акционерите на Moneta Money Bank одобриха в понеделник сложната транзакция, с която придобиват Air Bank Group от PPF Group на семейството на Келнер. Стойността на сделката е $1,2 млрд.

И PPF, и мениджмънтът на Moneta заявиха, че сливането ще създаде по-голям и печеливш местен конкурент на банковия пазар в Чехия, доминиран от подразделения на KBC, Erste и Societe Generale. След като получи одобрение от регулаторите, сделката ще създаде петата най-голяма банка в страната с около 510 млрд. крони активи, 2,5 млн. клиента и най-голямото портфолио от потребителски заеми.

За да увеличи шанса си за сделка от третия и последен опит, PPF, която притежава Теленор България и bTV Media Group, изгради почти 30 процента дял в Moneta през годината. Транзакцията ще бъде финансирана най-вече чрез новоемитирани акции на Moneta, а резултатът от увеличението на капитала ще покаже дали PPF ще има контрол над новата банка.

За разлика от повечето сделки на инвестиционната компания, тази се разви пред очите на публиката заради спор с Petrus Advisers, която притежава около 10 процента в Moneta. Лондонският фонд бе ясно изразен критик на сделката.

PPF търси варианти за продажба на част от бизнеса си в Азия

PPF търси варианти за продажба на част от бизнеса си в Азия

След неосъществен дебют на борсата преди 2 години