Наследниците на чешкия милиардер Петр Келнер търсят възможности за продажбата на част от бизнеса си в Азия, който през последните години беше изправен пред редица неуспехи.

Семейството на Келнер води разговори с консултанти за алтернативите за кредитора Home Credit, който оперира на азиатския пазар. Те идват две години, след като дебютът на дружеството на борсата в Хонконг се провали.

Според запознати, цитирани от Bloomberg, те разглеждат възможности за партньорства или за продажбата на дял от Home Credit в търсене на свеж капитал, който да бъде използван за разрастване на бизнеса им.

Източниците на медията посочват, че разглежданите опции са за потенциални партньори в Югоизточна Азия и Индия. Според оценката им, бизнесът на Home Credit в Индонезия, Виетнам, Филипините и Индия може да бъде оценен на между 2 и 2,5 милиарда долара.

През 2019 година Home Credit щеше да опита да привлече капитал от 1,5 милиарда долара от инвеститори на борсата в Хонконг, като целта беше достигането на капитализация от 10 милиарда евро или 11 милиарда долара.

Home Credit се отказа от дебют на борсата в Хонконг

Компания, собственост на Петр Келнер, се отказа от дебют на хонконгската борса за $1,5 милиарда

Целта на дружеството е била пазарна капитализация от 11 милиарда евро

Към този период компанията, контролирана от инвестиционния холдинг PPF Group, имаше активи в размер на над 47 милиарда. Тя е основана през 1997 година, като оперира на девет чуждестранни пазара в Азия, както и в Централна и Източна Европа.

През март месец тази година Петр Келнер загина в катастрофа с хеликоптер в Щатите. Неговият бизнес беше наследен от семейството му.

У нас PPF управлява каналите на bTV, след като през миналата година получи разрешение да придобие медийната група Central European Media Enterprises (CME) в сделка за 2,1 милиард евро. Това се случи след като преди инвестиционната компания беше на финалната права да купи "Нова броудкастинг груп", но не получи разрешение за това от регулаторите у нас.

Под шапката на PPF влиза и телекомуникационната компания Telenor в България.

Как Петр Келнер изгуби $2,5 милиарда?

Как собственикът на Telenor изгуби $2,5 милиарда?

Нетното му състояние е намаляло до $10 милиарда от януари насам