Чешката финансова компания Home Credit, специализирана в потребителско кредитиране, дава заден за готвения си дебют на фондовия пазар в Хонконг.

Дружеството, което е собственост на чешкия милиардер Петр Келнер, станал собственик на Telenor през миналата година, предприема тази стъпка на фона на продължаващите протести там.

Регистрираната в Амстердам компания е обявила в четвъртък, че "заради условията на пазара е взето решение да не се пристъпва към предлагане на акции" на хонконгската борса. Допълнителни детайли по темата не се дават, съобщава Bloomberg.

Home Credit щеше да опита да привлече капитал от 1,5 милиарда долара от инвеститори, като целта е била достигането на капитализация от 10 милиарда евро или 11 милиарда долара, твърдят запознати.

Според редица инвеститори обаче заложената цел е била прекалено висока. Анализатори са очаквали с набрания от IPO-то капитал пазарната оценка на Home Credit да не надхвърли 7,5 милиарда евро.

Компанията, контролирана от инвестиционния холдинг на Петр Келнер PPF Group, има активи в размер на над 47 милиарда евро към края на юни месец тази година. Тя е основана през 1997 година, като оперира на девет чуждестранни пазара в Азия, както и в Централна и Източна Европа.

Портфолиото ѝ от кредити възлиза на 21,1 милиард евро към края на юни, като 63% от тях са на клиенти в Китай.

Чрез PPF Group Петр Келнер беше един от кандидатите за закупуването на медийната група Central Media Group (CME), част от която е и българската bTV. В края на октомври стана ясно, че холдингът ще бъде новият собственик на медията.

Официално: Келнер купува bTV в сделка за над 2 милиарда долара

Официално: Келнер купува bTV в сделка за над 2 милиарда долара

Чешкият бизнесмен навлиза наведнъж на 5 пазара, сред които и българския