Преди време най-заможният човек в Източна Европа реши да направи крачка към необятния пазар в Китай в опит той да се превърне в нов двигател за богатството му. Вместо това обаче пандемията доведе до колапс на бизнеса му там и до загуби на милиарди долари.

Така от януари насам чешкият милиардер Петр Келнер е изгубил 2,5 милиарда долара от състоянието си, повдигайки въпроса дали той ще търси експанзия на операциите си в Азия или пък ще реши да се оттегли от там.

През ноември дружеството Home Credit, което предлага потребителски кредити на китайския пазар, се отказа от плана си за първично публично предлагане (IPO) на акции на борсата в Хонконг заради слаб интерес от страна на инвеститорите.

Днес забавящата се китайска икономика и спадащото търсене на кредитиране в резултат на строгите ограничения покрай коронавируса в страната носят нови опасения за представянето на дружеството в страната.

В резултат на ситуацията нетното богаство на Петр Келнер, който е най-заможният човек в европейските членки в Източна Европа, в момента е на ниво от 10 милиарда долара. Това го прави най-големият губещ сред милиардерите в региона основно заради спада в размер на 1,5 милиарда долара на неговия дял в Home Credit.

Петр Келнер купува закъсал турски производител на камиони

Новият собственик на Теленор и bTV купува закъсал турски производител на камиони

Компанията спря работа заради задължения

"За съжаление епидемията от коронавирус ще продължи да има негативен ефект върху бизнеса на Home Credit", посочва говорителят на компанията Милан Томанек в отговор на Bloomberg. "Да дадем оценка на въздействието към този момент, когато епидемията все още не е приключила, би било спекулативно", допълва още той.

Петр Келнер основава своя фонд PPF Group през 1991 година с помощта на чуждестранни инвеститори. Днес той има участие в 202 компании в различни сектори, включително в областта на финансите, телекомуникациите, биотехнологиите и недвижимите имоти. Петр Келнер държи 99% от PPF. Конкретно Home Credit е основана през 1997 година, като днес е един от лидерите в сегмента на потребителското кредитиране в Централна и Източна Европа.

През 2007 година групата решава да навлезе на китайския пазар. Регистрираната в Амстердам Home Credit е единствената в областта на потребителското кредитиране компания в Китай, която е собственост изцяло на чуждестранни инвеститори. Също така тя има дял от 28% от пазара в азиатската държава. В региона компанията е представена още във Виетнам, Индия, Индонезия, Филипините и Казахстан.

Официално: Келнер купува bTV в сделка за над 2 милиарда долара

Официално: Келнер купува bTV в сделка за над 2 милиарда долара

Чешкият бизнесмен навлиза наведнъж на 5 пазара, сред които и българския

В региона на ЦИЕ, както и в България, PPF е собственик на дъщерните дружества на телекомуникационния оператор Telenor. В края на миналата година стана ясно, че фондът ще бъде новият собственик и на медийната група Central European Media (CME), част от която е и българската bTV.

Преди това от PPF се опитаха да придобият "Нова телевизия". Българската Комисия за защита на конкуренцията обаче спря придобиването на "Нова броудкастинг груп" с мотиви, които не бяха възприети едностранно. По-късно антимонополният орган скоростно разреши придобиването на телевизията и останалите активи на компанията от Кирил и Георги Домусичеви.