Изпълнителна агенция "Морска администрация" обяви търг за продажбата на моторния кораб "Вера Су" (Vera Su). Плавателният съд повече от месец през есента на миналата година беше заседнал в плитчините при Камен бряг, след което беше изтеглен, но междувременно получи повреди от ударите в скали.

Предназначението на кораба е за превоз на генерални и сухи насипни товари, обаче сега е определен от "Морска администрация" като негоден за експлоатация, поради значителни деформации и разкъсвания на дънната обшивка и носовата част.

Търгът, който ще се проведе на 28 септември в сградата на дирекция "Морска администрация - Варна", е с явно наддаване, като началната цена на търга е определена на база изготвена експертна оценка от лицензиран независим оценител.

Определената начална тръжна цена за продажбата на плавателния съд е в размер на 460 000 щатски долара без ДДС. Желаещите за участват в търга, трябва да внесат депозит в размер на левовата равностойност на 10% от началната тръжна цена (46 000 долара).

През април тази година бившият министър на транспорта Николай Събев съобщи, че разходите по изтегляне на "Вера Су" са на обща стойност почти 3 милиона лева.