Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани на чешкия бизнесмен Петр Келнер да придобие "Нова Броудкастинг Груп" АД. Комисията не издаде решение и за продажбата на ЧЕЗ на "Инерком".

Анализът на КЗК сочи, че "Нова Броудкастинг Груп" АД притежава значителен пазарен дял на пазара на телевизионно разпространение и между 40 и 50% от рекламния пазар на база стойност. 

"Значителният брой средства за масова информация с които ще разполага обединената група, ще й даде съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги. По този начин, участниците в концентрацията биха имали стимул и реална възможност да променят своята търговска политика под различни форми, изразяващи се в ограничаване на достъпа, повишаване на цените или промяна в условията по сключените договори", казват от комисията.

Решението може да бъде обжалвано пред ВАС.

Намеренията на компанията PPF, контролирана от чешкия милиардер и смятан за най-богатият източноевропеец Петр Келнер, бяха обявени още в средата на февруари тази година. Тогава стана ясно, че тя ще плати 185 милиона евро за българската медийна група.

С придобиването на групата около "Нова телевизия" PPF Group щеше стане собственик на още редица активи с различна дейност. В това число влиза радиото Nova News, както и онлайн платформите Grabo, Trendo и VBOX7.

Припомняме, че през март месец от една от водещите платформи за реклама у нас - "Изиадс", изпратиха писмо до КЗК, относно въпросната сделка. В него от компанията изразиха позицията си, че сливането нови риск за конкуренцията на рекламния пазар у нас.

Изиадс: Сделката на "Нова" за "Нет инфо" застрашава конкуренцията

Изиадс: Сделката на "Нова" за "Нет инфо" застрашава конкуренцията

Пазарът на онлайн реклама ще пострада от концентрацията, казват от компанията

Петр Келнер бе избран и за купувач на активите на Telenor у нас и в още няколко държави. Сделката се гледа от Европейската комисия и по нея все още няма решение.