"Изиадс", една от големите платформи за реклама в България, изпрати негативно становище относно исканата концентрация между "Нова броудкастинг груп" АД и "Нет инфо" АД.

В писмото до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което Money.bg разполага, се посочва, че според "Изиадс" бъдещото сливане ще увреди конкуренцията на рекламния пазар в България.

"Считаме, че придобиването на едноличен контрол води до установяване/засилване на господстващо положение, което значително би попречило на ефективната конкуренция на пазара на интернет реклама, от една страна поради големия процентен дял на обема интернет реклама, която генерира дружеството, и от друга поради вече прилаганaтa в официалната рекламна тарифа на "Нова броудкастинг груп" АД комбинирана отстъпка", казват от рекламната платформа.

Както Money.bg съобщи, собственикът на Нова телевизия - "Нова Броудкастинг Груп" купува компанията за дигитални медийни продукти и услуги "Нет Инфо". Медийната група придобива 100% от активите на технологичната компания и се превръща в неин едноличен собственик.

В момента сделката е в ръцете на КЗК и изчаква решение на органа.

Досега "Нова Броудкастинг Груп" притежаваше 70% от "Нет Инфо", които придоби през 2013 г. от "Дарик Нюз" на Радосвет Радев. Останалите 30% бяха собственост на компанията на Радев. Именно този дял реално е обект на сделката.

"Нет Инфо" е една от най-големите дигитални медийни и технологични компании в България, която достига до 79% от Интернет потребителите в страната. Компанията е една от най-големите групи на интернет пазара у нас, с много силни позиции в рекламния бизнес.

В нея влизат популярни сайтове като електронната поща АБВ, платформата за видео споделяне Vbox7, информационните сайтове Vesti.bg и Dariknews.bg, сайтът за прогноза за времето Sinoptik.bg, както и спортният Gong.bg.

"Hoвa бpoyдĸacтинг гpyп" e нaй-гoлямaтa тъpгoвcĸa мeдийнa гpyпa в Бългapия и ce cъcтoи oт 7 тeлeвизиoнни ĸaнaлa и 19 oнлaйн фиpми.

КЗК глоби "Нет инфо" със 101 хиляди лева за нелоялна конкуренция
Обновена

КЗК глоби "Нет инфо" със 101 хиляди лева за нелоялна конкуренция

Глобата е 1% от приходите за 2015 година

Според "Изиадс" практикуваната и към момента пакетна услуга, която дава до 8% отстъпка за телевизионна реклама при едновременно вложение на част от средствата в интернет реклама в уеб сайтовете на "Нет инфо", силно би мотивирала рекламодателите да извършат съответната инвестиция".

Те посочват още, че това обезсърчава конкурентите на пазара и влияе върху рекламодателите, които "биха рекламирали онлайн, само за да получат отстъпка в телевизионна реклама".

"По този начин би могло да се стигне до пренасочване на потребителското търсене в посока предлаганите от "Нова броудкастинг груп" услуги. Останалите медийни фирми и доставчици на интернет реклама не могат да се конкурират с подобно предложение, тъй като не разполагат с телевизионен ефир и не могат да предоставят комбинирани отстъпки. Това ги поставя в крайно неизгодно и неравностойно положение и техните рекламни оферти няма как да бъдат предпочетени".

Money.bg се свърза с "Нова броудкастинг груп", откъдето отказаха коментар.