Разговорите за сливане на двете най-големи банки в Германия ще приключат без резултат, написа по-рано днес Reuters, цитирайки източник, близък до хода на преговорите. Малко по-късно двете банки официално потвърдиха, че сливането няма да се случи, цитирайки рискове, твърде големи разходи за реструктуриране и капиталови изисквания.

Сливането на двете институции предизвика редица критики от мощните синдикати заради очакваната загуба на 30 000 работни места.

След излизане на новината акциите на Commerzbank се понижиха с 1,5 процента, а на Deutsche Bank се покачиха с 0,7 процента.

Дали две лоши банки правят една добра? Германия скоро може да научи

Дали две лоши банки правят една добра? Германия скоро може да научи

Какъв е смисълът и какви са пречките пред сливането на Deutsche Bank и Commerzbank?

Невъзжмоността за постигане на сделка ще увеличи натискът Deutsche Bank да направи по-радикални промени, като изцяло да се отърве от американската си инвестиционна банка. Институцията вече търси сделка за него.

Провал на преговорите ще направи Commerzbank пък по-уязвима към чуждестранно придобиване. UniCredit и ING Groep вече изразиха интерес към втората най-голяма банка в Германия.

Някои от най-големите инвеститори в Deutsche Bank поставиха под съмнение смисъла от сливането и не желаят да влагат повече пари, за да я постигнат. Както стана ясно, Европейската централна банка се готви да иска набирането на нов капитал от Deutsche Bank преди сделка. Кредитните агенции пък предупредиха за редица рискове.

UniCredit също поиска Commerzbank

UniCredit също поиска Commerzbank

В момента текат преговори с Deutsche Bank