Мениджърите на Deutsche Bank се хвалеха, че тяхната банка бе една от малкото инвестиционни финансови институции, които оцеляха след финансовата криза без държавна помощ. Това беше преди скандалите, мултимилиардни глоби и срива на цените на акциите. Днес, десетилетие след кризата, изглежда, че Берлин все пак трябва да се намеси, пише The New York Times.

Слуховете на пазара са, че правителството ще се опита да извие ръцете на Deutsche Bank за сливане с конкурента Commerzbank, която също страда от огромни проблеми. Двете банки са най-големите в Германия.

Нито банките, нито Берлин коментира материалите в деловите издания в Германия, включително в Handelsblatt и Manager, но правителствен манифест през февруари в крайна сметка подкрепя идеята. Германия се нуждае от банка, която "може да се изправи срещу конкурентите от САЩ и Китай", казва документът.

Но анализатори и инвеститори предупреждават, че сливането на двете закъсали банки от Франкфурт няма задължително да роди една здрава такава. Но все пак сливане може да е най-малко лошата възможност за Deutsche Bank, която продължава да губи пари и през четвъртото тримесечие на 2018 година и се изправят пред обвинения за пране на пари.

Дали сливане на двете банки има смисъл? Едно основните проблеми:

Защо германските банки са в толкова лошо състояние?

Основният проблем е, че пазарът в Германия е твърде пренаселен, а потребителското и бизнес кредитиране за малки предприятия е доминирано от квази-държавни банки. Така за големите търговски банки като Deutsche Bank и Commerzbank е трудно да правят пари.

Но по-важното е, че те страдат от последствията на години лоши управленски решения.

Commerzbank даде огромни заеми на корабната индустрия точно преди влизането ѝ в дълбока рецесия заради излишъка на товарни кораби. Банката трябваше да получи помощ от правителството през 2009 г., след като придоби Dresdner Bank, която, оказа се, имаше милиарди евро токсични активи. Правителството все още притежава около 15 процента от Commerzbank.

Deutsche Bank, която в опита си да се съревновава с Goldman Sachs и JPMorgan Chase, си навлече редица огромни скандали в началото на хилядолетието, плати милиардни глоби.

И имиджът на банката продължава да страда. През ноември, прокурори и полицаи нахлуха в централата във Франкфурт като част от разследване за пране на пари. Вътрешната проверка на банката не показа нарушения, но главният административен директор призна, че новият скандал ще изгони клиенти и ще навреди на финансовите резултати.

През тримесечието DB отчете нетна загуба от €409 милиона. Commerzbank пък успя да постигне печалба от €113 милиона - но при приходи от €2,1 милиарда. Акциите и на двете банки се търгуват близо до 10-годишно дъно.

Какъв е смисълът от сливането на двете слаби банки?

Политическите лидери в Германия и Европа се страхуват от доминация на големите американски инвестиционни банки, които излязоха от финансовата криза по-силни от всякога. Във време на икономически стрес, гласи аргументът, Германия ще се нуждае от голяма банка с международно присъствие, което ще осигури, че германските корпорации ще имат достъп до кредити.

Но политическите лидери се страхуват от създаването на чудовище, което в крайна сметка може да излезе скъпо на данъкоплатците, казват Саша Щефан, професор във франкфуртското School of Finance and Management. По време на криза правителството няма да има друг избор, освен да спаси най-голямата банка в страната.

Според проф. Щефан, по-добрата идея е правителството да окуражи германските компании да намалят зависимостта си от банковите заеми, като емитират облигации - честа практика в Съединените американски щати.

Защо правителството се меси?

Чрез направляването на процеса по сливане, казва проф. Щефан, Олаф Шулц, германският финансов министър, може би се надява да увеличи популярността на Социал демократите, подкрепата за които се запътва по същия път, по който тръгнаха акциите на Deutsche Bank. В последно време Шулц често посещава Франкфурт.

Намесата на правителството в икономиката спря да е модерно още през 90-те години на миналия век, но в последно време се завръща на сцената, след като партиите се опитват да се изправят пред популистите и да представят себе си като защитници на работните места. Дори Ангела Меркел вече говори за "индустриална програма" - термин, който включва правителствена намеса.

Колко трудно би било да бъдат слети двете банки?

Историята на банковите сливания в Германия не е окуражаваща. Отне години на Commerzbank да придобие Dresdner Bank. Междувременно Deutsche Bank продължава да се бори с придобиването на мажоритарния дял в Postbank, което бе извършено през 2010 г.

И двете банки имат огромна мрежа от клонове, която ще трябва да бъде намалена - а това няма да бъде лесно. Съкращаването на работни места в Германия струва скъпо заради законодателството, а синдикатите вече се обявиха против сливане.

Защо не сливане с чуждестранна банка?

Има смисъл Deutsche Bank да обедини сили с чуждестранна банка, но желаещи липсват. Пазарът оценява DB на около €16 милиарда - около половината от стойността през 2017 г. И това е много евтино за толкова голяма банка. JPMorgan Chase генерира повече приходи от тази сума само за три месеца.

Липсата на желаещи дава ясен сигнал, че купувачите смятат, че цената за изправянето на Deutsche Bank на крака е твърде висока.

Не могат ли банките да се справят сами?

Има признаци за прогрес. Печалбата на Commerzbank през последните три месеца на миналата година е с 50% по-висока от същия период на предходната година. А Deutsche Bank, която отчете загуба за четвъртото тримесечие, все пак постигна нетна печалба за цялата година.

Но този процес е бавен и никой не знае дали ще бъде успешен.