Руският енергиен гигант "Роснефт" , една от най-големите петролни компания в света, купува от Shell 37,5% от рафинерия RСK Raffinerie GmbH в германския град Швед. Двете компании досега притежаваха съвместно нефтено-преработвателния завод.

В резултат на тази сделка делът на "Роснефт" в германската петролна рафинерия ще нарасне от 54,17% на 91,67%. Италианската компания Eni притежава 8,33% от акциите на рафинерията.

Сделката ще бъде приключена след одобрение от регулаторните органи, съобщиха от пресслужбата на "Роснефт", цитирана от vesti.ru.

Пазарната капитализация на "Роснефт" надхвърли 100 млрд. долара

Пазарната капитализация на "Роснефт" надхвърли 100 млрд. долара

За пръв оценката на петролната компания надмина 100 млрд. долара през 2008 г., след което падна под тази граница

"Германският пазар е от стратегическо значение за "Роснефт", каза Игор Сечин, ръководител на "Роснефт". Руската компания остава третата по големина на германския пазар за преработка на петрол.

Рафинерията RСK е една от най-модерните, технологично оборудвани рафинерии. Предприятието получава руски петрол Urals по тръбопровода "Дружба". Капацитетът на завода е преработката на 11,6 милиона тона годишно.

Руският гигант "Роснефт" поиска разрешение за доставка на газ за Европа

Руският гигант "Роснефт" поиска разрешение за доставка на газ за Европа

Изпълнителният директор на компанията помоли президента Владимир Путин да позволи на компанията да изнася газ за Стария континент

В Германия "Роснефт" се представлява от дъщерното си дружество Rosneft Deutschland GmbH. Компанията управлява доставките и продажбите на три петролни рафинерии в Германия, чийто акции са собственост на Роснефт - RСK Raffinerie GmbH, MiRO Rafinery и Bayernoil Refinery.

"Роснефт" планира да развива петролни рафинерии чрез нисковъглеродни проекти, като вземе предвид текущата програма за околната среда на ЕС. Това е производството на по-чисти горива като зелен водород и по-чисти авиационни горива.