Ръководителят на газовия гигант "Роснефт" Игор Сечин се обърна към руския президент Владимир Путин с молба да се разреши износ на 10 милиарда кубически метра газ за Европа годишно, пише "Комерсант". Милиардерът мотивира искането си с рекордното покачване на цената на газа в Европа - до 585 долара за 1000 кубически метра. Според него стартирането на износа ще увеличи приходите в руския бюджет.

Според "Роснефт" е необходимо да се ограничат доставките чрез съществуващи договори с нови потребители, които не купуват газ от "Газпром". В писмо до руския президент се посочва, че данъкът върху добива на полезни изкопаеми може да достигне 5000 рубли на 1000 кубически метра. Тази цифра, според Сечин, надвишава сегашната ставка на данъчното обезщетение за "Газпром" с три и половина пъти.

Руският гигант "Роснефт" си търси нови директори. Кои могат да бъдат сред тях?

Руският гигант "Роснефт" си търси нови директори. Кои могат да бъдат сред тях?

Бившият канцлер Герхард Шрьодер е номиниран като независим кандидат

В тази връзка се отбелязва, че бюджетът на страната ще получава до 37 милиарда рубли годишно поради разликата между "увеличения" данък при обезщетение при износ на "Роснефт" и настоящия данък на "Газпром". В бъдеще тази цифра може да нарасне до 150 милиарда рубли, добавя Сечин. Ръководителят на "Роснефт" предлага размера на данъка при обезщетение за изнасяния газ да се обвърже с обменната му цена в Европа.

"Не говорим за отмяна на експортния монопол на" Газпром "и промяна на законодателството. "Роснефт" иска да подпише споразумение с монополиста, според което" "Газпром" ще действа като агент в износа на газ за петролната компания", коментира още Сечин.

Цената на акциите на "Газпром" достигна 13-годишен връх

Цената на акциите на "Газпром" достигна 13-годишен връх

Основната причина е "Северен поток 2"

Според "Комерсант", Владимир Путин вече е инструктирал вицепремиера Александър Новак и финансовия министър Антон Силуанов да разгледат предложението на Сечин и "да докладват мнението си".

Скокът на цените на газа в Европа през август е свързан с решението на "Газпром" да резервира само 4% от солидния допълнителен транзитен капацитет на украинската газотранспортна система.