Руското правителство удължи временната забрана за износ на рапица. Съгласно разпореждането, забраната ще остане в сила до 31 август 2024 г., съобщи "Комерсант". Предишното ограничение беше в сила от 1 септември 2023 г. до 29 февруари тази година.

В изявление на правителството по този повод се казва, че въвеждането на забраната "ще осигури достатъчно рапица на местни предприятия за производство на рапично масло, както и ще осигури на животновъдството необходимите продукти от преработката на тази маслодайна култура".

Забраната не важи за износа към някои съседни на Русия държави. Освен това ограниченията няма да засегнат обемите рапица, която (ще) се изнася от Русия в рамките на сключени международни споразумения и предоставянето на хуманитарна помощ на други държави.

Припомня се, че през март 2022 г. руското правителство въведе квоти за износ на слънчогледово масло и произведените от него фуражи (шротове), както и забрана за износ на семе от слънчоглед и рапица.

Министерството на земеделието обясни тогава, че тази мярка ще предотврати възможен недостиг и съответно рязко поскъпване на посочените земеделски продукти в Русия, на фона на нарастващото им търсене.

Забраната за износ на рапица беше въведена първоначално от 1 април 2022 г. до 31 август 2022 г., и оттогава се удължава на всеки 6 месеца, с едно изключение.

Понижиха прогнозите за реколтата от зърно и маслодайни култури в ЕС

Понижиха прогнозите за реколтата от зърно и маслодайни култури в ЕС

Царевицата е основният потърпевш заради силната суша в южните части на Европа