На авиационното изложение Aero India в Бангалор, Lockheed Martin представи изтребителя F-16, който се предлага за индийските военно-въздушни сили. Новата модификация на бойния самолет е обозначена като F-21.

В рамките на крупния контракт за 15 милиарда долара американската компания, при спечелване на поръчката анонсира, че изтребителят ще бъде произвеждан непосредствено в азиатската страна.

Lockheed Martin: Изтребителите F-16 за България ще се произвеждат в САЩ, а не в Индия

Lockheed Martin: Изтребителите F-16 за България ще се произвеждат в САЩ, а не в Индия

Самолетите ще се сглобяват в завода на компанията в Грийнвил, Южна Каролина

По-рано предложението на Lockheed Martin предвиждаше доставката на 114 бойни самолета F-16, които също да се строят в Индия. Сега компанията заявява, че новото предложение напълно отговаря на изискванията и нуждите на поръчителя.

"F-21 се отличава както отвътре, така и отвън", заяви вицепрезцидентът по стратегията и развитието на бизнеса на Lockheed Martin Aeronautics Вивек Лал.

Също така, в съобщението на компанията се посочва, че ако спечели търга, самолетът ще изработва в сътрудничество с Tata Advanced Systems.

Всички крила за F-16 скоро ще се произвеждат в Индия

Всички крила за F-16 скоро ще се произвеждат в Индия

Lockheed Martin мести производството от 2020

Преди време Lockheed Martin анонсираха, че при спечелване на поръчката ще създадат в Индия завод за производство на F-16 не само за индийските ВВС, но и за други клиенти. Но през 2018-а от американската компания съобщиха, че производствениете линии за F-16 ще се прехвърлят от Форт Уърт в нов завод в Южна Каролина.