Съединените щати възнамеряват да доставят на Швейцария 40 изтребителя F / A-18EF Super Hornets и 40 изтребители-бомбардировачи F-35 от пето поколение на обща стойност около 14 милиарда долара. Това се казва в изявление на американската Агенция за отбрана и сътрудничество от сряда.

"Държавният департамент на САЩ одобри възможна продажба на швейцарското правителство на 40 F/A-18EF Super Hornets и свързаното с тях оборудване за около 7,5 милиарда долара. Агенцията изпраща необходимия сертификат за продажби до Конгреса", се казва в текста, цитиран от ТАСС. Става дума и за придобиването на 96 двигателя, 44 оръжейни системи и 25 системи за насочване.

САЩ купува обратно от Швейцария стари изтребители, доставени през 1978 година

САЩ купуват обратно от Швейцария стари изтребители, доставени през 1978 година

Сделката е за близо 40 милиона долара

Освен това департаментът за външна политика на САЩ одобри възможната доставка на 40 изтребителя F-35 и свързаното с тях оборудване на тази страна на стойност приблизително 6,6 милиарда долара.

Според документите, представени от агенцията, САЩ планират да продадат на швейцарска страна пет зенитно-ракетни системи Patriot във версия 3+ за 2,2 милиарда долара.