САЩ очаква да закупи 22 остарели изтребителя от Швейцария, която сама е изправена пред задачата да модернизира военновъздушните си сили.

Представители на Щатите и на европейската държава са обсъдили сделката още през юли, посочва говорителят на швейцарската агенция за обществени поръчки в отбраната (Armasuisse). Окончателното споразумение трябва да бъде подписано след одобрението на бюджета за отбрана на САЩ за фискалната 2020 година, пише Bloomberg.

Президентът Доналд Тръмп е заложил цел за такъв от 718 милиарда долара за идната година, като 39,7 милиона долара от тях ще бъдат използвани за самолетите F-5, доставени на Швейцария през 1978 година. Днес американската армия използва старите бойни машини за обучения.

Междувременно европейската държава работи върху стратегията си за закупуване на нови изтребители от години. През 2014 година обаче на референдум гражданите на страната гласуваха против закупуването на самолети Gripen на Saab в сделка за 3,1 милиарда франка или 3,2 милиарда долара.

Според публикация на SonntagsZeitung страната планира да отдели около 6 милиарда франка за нови изтребители.