Медийната група около "Нова телевизия" може да има собственик още в началото на 2021 г. Късно в петък настоящият собственик - "Адванс Медиа Груп" на братята Кирил и Георги Домусчиев - лаконично потвърди, че се водят преговори с United Group. И допълни: "Потенциалната сделка зависи от успешното приключване на преговорите между страните, както и от сключването на обвързващ договор за покупко-продажба на дялове между тях и получаването на всички необходими одобрения от съответните регулаторни органи в България и чужбина".

В понеделник сделката, в рамките на която United Group, която наскоро придоби БТК, ще изкупи "Нова Броудкастинг Груп", вече влезе за одобрение в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

От съобщението става ясно, че гигантът ще придобие едноличен контрол върху "Нова Броудкастинг Груп", както и върху "Нет Инфо", "Дарик Нюз", "Ви Бокс", "Елит Медия България" ("Канал 3", който скоро ще носи името "Нова Нюз"), "Радио Веселина", "Радио Експрес", "Витоша ФМ", "Агенция Витоша" и "Агенция Атлантик". United Group ще упражнява и съвместен контрол върху "Файненшъл Маркетплейс", "Грабо Медия" и "Атика Ева".

По-рано миналата седмица медийни публикации определиха и цената на сделката: между €250 млн. и €280 млн. при платени през 2019 г. €185 млн. Днес в групата обаче влизат и още "Канал 3" и BSS Media Group.

Купувачът

Медийната група United Group е създадена през 2000 г. от сърбина Драган Шолак, а днес тя е собственост на BC Partners и KKR. Тя е най-голямата кабелна компания в Сърбия, като има бизнес в други държави в региона и описва себе си като "най-големият алтернативен телеком доставчик в държавите, съставящи бивша Югославия". Наскоро United Group придоби и хърватския телеком Tele2 срещу €220 милиона, както и влезе в гръцкия доставчик на телевизия и интернет Forthner S.A.

През лятото тя придоби най-големия телеком в България - БТК (Vivacom).

Любопитно е, че чехът Петр Келнер имаше интерес да придобие United Group, но не успя. Той искаше да купи и "Нова Броудкастинг Груп", като КЗК му отказа. В крайна сметка той проби у нас с две сделки, които бяха одобрени от европейските органи - фондът му PPF купи активите на Telenor в пет държави, включително България, както и CME, която притежава родната bTV Media Group.

Мартин Швехлак сменя Флориан Скала като главен изпълнителен директор на bTV

От днес bTV има нов шеф

От октомври медийната група има нов собственик