Световният технологичен лидер Siemens обяви продажбата на компания от своето портфолио на стойност 3,5 милиарда евро. Обект на сделката е производителят на стандартни електрически двигатели, мотор-редуктори и големи задвижвания Innomotics, а купувач - американската инвестиционна компания KPS Capital Partners (KPS). Очакванията са транзакцията да бъде финализирана през първата половина на фискалната 2025 година.

Siemens Energy премина от загуба към голяма нетна печалба

Siemens Energy премина от загуба към голяма нетна печалба

Новите поръчки на компанията за 4-тото тримесечие са 2023 г. са скочили с 24%

Innomotics е водещо име в своя сектор с 3,3 милиарда евро оборот. За компанията работят около 15 000 души. Създаването на Innomotics бе инициирано през ноември 2022 година в отговор на желанието на Siemens да обедини бизнеса си в областта на големите задвижвания и стандартните електрически задвижвания.

"С продажбата на Innomotics постигнахме допълнителен значителен напредък в оптимизирането на нашето портфолио", коментира Ралф П. Томас, главен финансов директор на Siemens AG.

Постигнатото споразумение пък бе и причината Siemens да спре с подготовката за публичното листване на Innomotics, обявено през ноември 2023 година.

Снимка 665801

Източник: Siemens

Главният изпълнителен директор на Innomotics Михаел Райхле изрази надежда, че партньорството с KPS ще подпомогне надграждането и разширяването на натрупания богат опит в технологичните иновации. Той допълни още, че компанията ще продължи да се възползва от повишеното търсене на високоефективни технологии за електрификация и устойчиви решения в индустрията.