Германският производител на техника и оборудване за енергетиката Siemens Energy AG, завърши първото тримесечие на фискалната 2024 г. (октомври-декември 2023 г.) с нетна печалба възлизаща на внушителните 1,55 милиарда евро. И това е при положение, че за същия период на 2022 г. (4-тото тримесечие на 2022 г.), компанията беше на загуба от 473 милиона евро.

Както съобщават от компанията, приходите за финансовото тримесечие, приключило на 31 декември 2023 г., са се увеличили с 13% на годишна база, до 7,65 милиарда евро. Обемът на новите поръчки за периода е скочил с 24% до 15,38 милиарда евро, като поръчките общо достигат вече 118 милиарда евро.

За текущата фискална година, завършваща на 30 септември, Siemens Energy запазва прогнозата си ръст на приходите от 3-7%.

Некачествени вятърни турбини "издухаха" една трета от пазарната стойност на Siemens Energy

Некачествени вятърни турбини "издухаха" една трета от пазарната стойност на Siemens Energy

Отстраняването на дефектите ще струва над 1 млрд. евро и ще отнеме години

Компанията Siemens Energy е създадена през 2020 г., в резултат на отделянето от Siemens AG в самостоятелна компания на бизнеса с производството на оборудване за газови, въглищни и вятърни електроцентрали.

Новосъзданената компания работи практически по цялата енергийна верига - от производството и преноса на енергия до съхранението й. Компанията е представена в повече от 90 страни в света и има общо над 92 хиляди служители.

Пазарната капитализацията на Siemens Energy само за последните три месеца, "подскочи" с 58%, до 10,86 милиарда евро.