Европейският фармацевтичен производител AstraZeneca Plc ще стане собственик на 55% от акциите на Acenta Pharma BV за 4 млрд. долара. Това ще позволи на компанията да навлезе сериозно на пазара на медикаменти за лечение на рак на кръвта, съобщава Bloomberg.

Според споразумението AstraZeneca ще заплати 2,5 млрд. долара авансово, а останалите 1,5 млрд. долара след като новото експериментално лекарство на Acenta за третиране на онкологични заболявания бъде одобрено от регулаторите до края на 2018 г. След това от английският производител ще могат да купят и останалата част от пакета акции за сума от около 3 млрд. долара.

От AstraZeneca започнаха да търсят варианти за пускане на пазара на нов перспективен продукт, след като отказаха предложението за сливане с американската Pfizer.

Вероятно от компанията са открили вярната посока. Разработваните от Acenta Pharma нови медикаменти дават добри резултати при лечението на левкимия, както и на някои автоимунни заболявания като лупус. От AstraZeneca се надяват така сделката да доведе до налагането й на пазарите в Китай и Япония.

След като от Pfizer се отказаха от купуването на AstraZeneca, се насочиха към други водещи компании на европейския пазар. Така американският гигант се договори за придобиването на производителя на ботокс Allergan Plc на стойност от 160 млрд. долара.