Китайската компания BAIC Motor Corp. е придобил 5% от германският производител на луксозни автомобили Daimler, съобщава Reuters. Сделката затвърждава дългосрочното партньорство на двете дружества, след като конкурентът на BAIC Motor - Geely, също купи част от европейския концерн. Daimler, от своя страна, притежава дял в дъщерно дружество на BAIC от 2013 година.

Въпреки последната сделка най-голям акционер в германския концерн остава другата китайска компания - Geely. След финализирането на транзакцията, компании от азиатската държава ще държат близо 15% от производителя на Mercedes.

Председателят на китайската компанията Хейи Ксу обяви, че тази стъпка е важна за добрите взаимоотношения между партньорите.

По-рано през май месец стана ясно, че BAIC се опитва да закупи дял в Daimler като начин да затвърди общата им инвестиция в китайската компания за производство на Mercedes-Benz, Beijing Benz Automotive.

За китайската компания партрьорството с германския производител е стратегически важно, тъй като другото съвместно предприятие на китайската фирма с Hyundai Motor Co. има проблеми, а местните марки трупат загуби заради търговската война и затягането на американския автомобилен пазар.

Акциите на Daimler поскъпнаха с 0,9% в началото на търговията във Франкфурт днес. През изминалата година книжата на компанията поевтиняха с 15%, тъй като компанията на четири пъти вече предупреждава, че печалбите ще са по-ниски през тази година заради по-слабото търсене и по-големите провизии срещу загуби от скандала "Дизелгейт".