Два дни след като Банка ДСК получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да придобие дъщерното дружество на френската Societe Generale в България, стана ясно, че компанията майка на Банка ДСК - унгарската OTP Bank, ще купи Societe Generale и в Сърбия.

От френската банкова група потвърдиха в четвъртък, че са сключили споразумение да продадат сръбското си подразделение на OTP Bank, съобщава Reuters.

С поредната сделка френската финансова институция ограничава значително присъствието си в Източна Европа за сметка на по-сериозно такова от страна на унгарската банка.

КЗК разреши обединението на Банка ДСК и "Сосиете Женерал Експресбанк"

И последната преграда пред банковата сделка на 2018 година падна

Обединената група ще бъде лидер на пазара на банкиране на дребно

От Societe Generale не посочват каква е стойността на сделката, но твърдят, че продажбата ще има негативен ефект от 108 милиона евро върху приходите за четвъртото тримесечие на годината. От друга страна обаче сделката ще донесе положителен ефект върху портфейла лоши активи на френската група.

Ръководството на банката очаква сделката да бъде затворена през следващите месеци, като сега предстои тя да получи регулаторно одобрение.

През август Societe Generale договори продажбата на дъщерните си дружества в България и Албания.

Тази седмица КЗК одобри споразумението между Банка ДСК и "Сосиете Женерал Експресбанк". Така първата ще придобие 99,74% от българското подразделение на френската банка. В сделката влизат още няколко дъщерни фирми на финансовата институция.