Австрийската компания за инвестиции в недвижими имоти Soravia е придобила "значителна част" от терена на бившия завод "Кремиковци" в София. Това се разбира от съобщение на "Първа инвестиционна банка" до Комисията за финансов надзор и Българската фондова борса.

Именно "Първа инвестиционна банка" придоби активите на "Кремиковци" в края на 2015 г. от компаниите "Елтрейд къмпани" и "Феросплавен завод".

Пред Money.bg главният изпълнителен директор на "Първа инвестиционна банка" Неделчо Неделчев съобщи, че става въпрос за около 40% от общата площ от 7,7 милиона квадратни метра.

Купувач, чрез финансов лизинг, е компанията Soravia. Семейното дружество, разраснало се до гигант в областта на недвижимите имоти, изгради някои от най-познатите сгради в София, като бизнес център "Лендмарк" на жълтите павета, офис сградата "Европарк" на бул. "Цариградско шосе", както и "Мегапарк" на същия булевард, която бе продадена за €96 милиона през 2007 г.

"Важно е да се знае, че теренът е напълно почистен от стари производствени мощности, а Soravia го придобиват, за да могат да удовлетворят търсенето на свои клиенти за терени в София, върху които да се развиват нови модерни и, подчертавам, високотехнологични и екологично чисти производства", каза още Неделчев.

На въпрос дали се водят преговори и за останалите 60%, главният изпълнителен директор на "Първа инвестиционна банка" посочи още, че има силен интерес към индустриални имоти в България от чуждестранни инвеститори. "А "Кремиковци" е точно такъв имот", припомни още той.

Банката придоби активите на "Кремиковци" в края на 2015 г. от "Елтрейд къмпани" и "Феросплавен завод" при цена около 270 милиона лева.

Четири години по-рано активите станаха собственост на "Елтрейд къмпани" срещу 316 милиона лева, като покупката стана възможна с кредит от €59 милиона от "Първа инвестиционна банка". Самият завод "Кремиковци", който дълго време бе най-големият металургичен завод в България, фалира през август 2008 г.

Soravia има и други проекти в региона. В Сърбия тя изгради офис и хотелската сграда Old Mill. В Македония нейно дело е Sovaria Center Skopje, а в Букурещ - Metropolis Center. Освен това тя работи в Австрия и Германия.

Последният ѝ проект е във Виена. Там компанията ще изгради най-високата за града жилищна кула. Тя ще е висока 160 метра, или 49 етажа, и ще помещава 600 апартамента. Сградата се намира до река Дунав.

Ето какво каза още главният изпълнителен директор на "Първа инвестиционна банка" пред Money.bg:

Главният изпълнителен директор на "Първа инвестиционна банка" Неделчо Неделчев

Източник: БГНЕС

Главният изпълнителен директор на "Първа инвестиционна банка" Неделчо Неделчев

Г-н Неделчев, какви са параметрите на лизинговата сделка със Soravia?

- Сключихме договор за лизинг със Soravia, според който те вземат на изплащане около 40% от терена на бившия комбинат "Кремиковци", който ПИБ придоби през 2015 година. Конкретни параметри по сделката нямам право да коментирам. Важно е да се знае, че теренът е напълно почистен от стари производствени мощности, а Soravia го придобиват, за да могат да удовлетворят търсенето на свои клиенти за терени в София, върху които да се развиват нови модерни и, подчертавам, високотехнологични и екологично чисти производства.

Как тази сделка ще се отрази на финансовите резултати на ПИБ?

- Сделката бе приключена в края на 2018 година, така че ефектите от нея влияят директно върху финансовите резултати на банката за 2018 година. Годишната печалба на ПИБ е 156 млн. лева, като приходите от продажба на активи са половината от този резултат. Тук правя обаче уточнението, че тези приходи от продажба не са само от сделката за "Кремиковци".

ПИБ е една от банките с голям дял на т.нар. други активи в баланса си, където се включват най-вече имотите, придобити като обезпечения. След сделката със Soravia с колко ще намалеят тези други активи?

- Нетно с около 18 процента. Положителното в случая е, че един нелихвоносен и неинвестиционен актив вече започва да носи доходи на банката. Това води до положителни промени в структурата на портфейла на банката, а и увеличаването на печалбата вследствие на тази сделката води до укрепване на капитала на банката.

Водят ли се преговори и за останалите 60% от "Кремиковци", които ПИБ притежава?

- Има силен интерес към индустриални имоти в България от страна предимно на чуждестрани инвеститори. А "Кремиковци" е точно такъв имот.

Акциите на Първа инвестиционна банка подскочиха с 13%

Акциите на Първа инвестиционна банка подскочиха с 13%

Банката отчете 78 процента ръст на печалбата