Собственикът на Staples направи изнедваща оферта за придобиване на Office Depot. Сделката се оценява на над $2 млрд. и цели синергия между конкурентните доставчици на офис консумативи, пише The Wall Street Journal.

Предложението е третото от страна на Staples през последните години. Предходните опити, включително сделка за $6,3 млрд. преди пет години, бяха блокирани от антитръстовите органи.

ODP, която притежава Office Depot, съобщи, че бордът на директорите ще разгледа предложението и ще вземе решение след оценка на потенциалните регулаторни предизвикателства.

Пазарът претърпя редица промени след последния опит за сливане между двете компании — Amazon навлезе значително при офис консумативите, а пандемията накара много хора да работят от вкъщи. И Office Depot, и Staples продават и през интернет, но приходите на първата спаднаха значително заради затворените офиси. Staples е частна компания и не съобщава финансовите си резултати.

След последната провалена сделка Staples слезе от борсата, след като бе придобива от Sycamore Partners — хеджфонд, който купува ритейл вериги в затруднено положение. Предложението е за $40 за акция на ODP. След съобщението акциите на компанията се покачиха с 14% до $43.