Tesla е успяла да постигне споразумение, което ще й позволи да построи своя фабрика в Шанхай, предава The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.

Плановете на компанията бяха обявени първоначално в края на юни т.г. Тогава се очакваше Илън Мъск да подпише договор с местно дружество, както гласи закона в Китай. Сега обаче става ясно, че Tesla ще се превърне в първия автомобилен производител, който ще притежава изцяло фабриката си.

Това означава още, че, за разлика от останалите производители, компанията на Мъск няма да споделя нито технологиите си, нито приходите от китайския пазар с местна компания.

Моделите на Tesla стават "Made in China"

Моделите на Tesla стават "Made in China"

Компанията отваря завод във втория по големина пазар в света

Сделката е особено важна за компанията, тъй като Поднебесната империя е най-големият автомобилен пазар, както и абсолютен лидер по продажби на електрически автомобили. Властите в Китай обявиха амбициозни планове, с които целят да оставят колите с конвенционални двигатели в миналото в рамките на следващите две десетилетия.

Сглобяването на автомобилите в страната обаче най-вероятно няма да позволи на Tesla да избегне 25-процентовия данък, който в момента прави моделите по-скъпи в Китай, отколкото в САЩ, пише The Wall Street Journal.

Във фабриката в свободната зона на Шанхай ще бъде произвеждан Model 3 - достъпния модел на компанията. Очаква се сделката да бъде официално обявена до дни.