Администрацията на Доналд Тръмп възложи поръчка за 3.9 млрд. долара на американския авиационен гигант Boeing, за да произведе новият президентски самолет на САЩ (Air Force One).

Договорът предвижда компанията да разработи, модифицира и тества 2 нови самолета, които да превозват американския президент, съобщават източници на Bloomberg.

Летателните апарати Boeing 747-8 трябва да бъдат доставени до декември 2024 г. Това би била последната година на Тръмп в Белия дом, ако спечели втори мандат.

Тръмп постигна неофициална сделка в края на февруари с базираната в Чикаго Boeing за договора на фиксирана цена, който според Белия дом ще е по-евтин с 1.4 млрд. долара спрямо заложеното преди това. Публичните оценки показват, че спестените пари ще бъдат далеч по-малко - може би няколкостотин милиона долара.

Президентът притесни отбранителната индустрия и големите американски компании, които имат договори с правителството, започвайки да критикува сделката за Air Force One повече от месец преди официално да встъпи в длъжност.

Американският президент ще има нов самолет. Ето срещу каква цена

Американският президент ще има нов самолет. Ето срещу каква цена

Пентагонът сключи договор с Boeing

"Boeing изгражда чисто нов 747 Air Force One за бъдещи президенти, но разходите са извън контрол, повече от 4 млрд. долара. Анулиране на поръчката!", написа Тръмп в акаунта си в Twitter в типичния си скандален стил.

След последвалите преговори между Белия дом и авиопроизводителя, Boeing реши да намали цената. "Ще го направим за по-малко от това и сме ангажирани да работим заедно, за да сме сигурни, че това ще се случи", заяви изпълнителният директор на компанията Денис Мюленбург.

Оповестяването на договора идва в същия ден, в който Тръмп заяви в интервю за CBS, че новият самолет ще бъде боядисан в цветовете на американското знаме - червено, бяло и синьо, вместо в традиционните за Air Force One бяло, синьо и светлосиньо. Американският Конгрес също е уведомен за сделката.

Президентският самолет на САЩ е една от най-скъпите летящи машини. Голяма част от разходите за него идват от идват от скъпи и сложни модификации, необходими, за да се превърнат емблематичните самолети на Boeing в летящи крепости, които превозват американски президенти по целия свят.

Самолетите ще бъдат оборудвани с двойни спомагателни агрегати, вместо с единичната система за електрическо захранване, която се използва при гражданската авиация.

Предвидена е и сложна комуникационна система, помещения за работа и почивка на президента и жена му, асансьори за по-лесно качване и слизане, отбранителни способности и други функции, показват документите на ВВС на САЩ.