Турската държавна енергийна компания Botas и американската корпорация ExxonMobil подписаха споразумение за доставка на втечнен природен газ (LNG) за Турция. Това обяви министърът на енергетиката на страната Алпарслан Байрактар.

"Благодарение на споразумението за сътрудничество, което подписахме с ExxonMobil във Вашингтон и което е за дългосрочен период, ще направим още една стъпка към диверсификацията на нашите енергийни източници", написа министърът в X (преди Twitter). Сумата на подписания договор и обемът на доставките на втечнен природен газ засега не се съобщават.

Наскоро беше коментирано, че при сегашните ценови равнища на газа, споразумението на Botas с ExxonMobil може да бъде сключено за срок от 10 години. Така обемът на доставките на втечнен природен газ може да е 2,5 млн. тона годишно, като доставките се оценяват на около 1,1 млрд. долара годишно.

Турският енергиен министър посочва още, че Турция планира да реализира нови енергийни проекти с каспийските държави. "Новите инфраструктурни проекти, които ще бъдат реализирани между страните от Каспийския регион и нашата страна, ще допринесат за европейската и световната енергийна сигурност", казва Алпарслан Байрактар след подписването на споразумението във Вашингтонския център за каспийска политика, цитиран от в-к Star.

ExxonMobil изхарчи милиарди за търсене на петрол край Бразилия, но не откри такъв

Американски петролен гигант изхарчи милиарди за търсене на петрол край Бразилия, но не откри такъв

Мащабният проект е започнал от 2017 година

Ще припомним, че българският газопреносен оператор "Булгартрансгаз" ЕАД и операторът на газопреносната система на Република Турция Botas са подписали оперативно Споразумение за междусистемно свързване за точката Странджа/ Малкочлар.

На база договорените в документа условия, техническият капацитет на точка Странджа/Малкочлар в посока Турция-България в газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз" ЕАД е определен в размер на 117 677 153 kWh/d, а в посока България-Турция - 504 138 541 kWh/d.

Подписването на споразумение за междусистемно свързване на газопреносните мрежи на България и Турция в точката Странджа/ Малкочлар се смята за важно за диверсификацията на източниците на природен газ не само за България, а и за регионалния и европейския газови пазари. Чрез газопреносната мрежа на Турция се осигурява достъп до природен газ от добив от местни находища, Азербайджан, Иран и глобалния пазар на втечнен газ посредством терминалите за регазификация в Турция.