Австралия се оттегли от споразумение за закупуване на подводници от френската компания Naval Group. Това заяви шефът на австралийското правителство Скот Морисън , съобщава ТАСС.

"Няма да продължим програмата за изграждане на подводници с Франция, както информирахме френското правителство и неговия президент Макрон", подчерта австралийският премиер. Той каза още, че Франция остава важен партньор за Австралия в Тихия океан.

Пояснява се, че решението е последвано от подписването на ново партньорство в областта на отбраната и сигурността между САЩ, Великобритания и Австралия, което включва доставяне на ядрени подводници за ВМС на Австралия за 18 месеца.

По -рано ръководителите на САЩ, Великобритания и Австралия разкриха подробности от споразумението за партньорство в областта на отбраната и сигурността. Споразумението е наречено AUUKUS (съкращение за имената на трите участващи държави). Целта на това партньорство е да улесни обмена на информация и технологични иновации, както и да даде възможност за далечни удари.

През 2017 г. Австралия обяви най-големия договор в историята на страната с френската корабостроителна компания Naval Group за 12 подводници на стойност 90 милиарда австралийски долара (66 милиарда американски долара).

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан нарече удара в гърба решението на Австралия да развали договора за подводници с френската компания Naval Group.

"Това наистина е удар в гърба. Създадохме доверителни отношения с Австралия, това доверие беше подкопано ", каза външният министър в ефира на радиостанция France Info

Министърът очаква разяснения по въпроса от Австралия и САЩ.